Aktuální anketa:

Obec ROHLE a Charita Zábřeh společně vyhlašují sbírku na pomoc panu Poláškovi

Pan Petr Polášek z Rohle, který poslední desetiletí opravoval rodinný domek poblíž kostela č.p. 119, jen tak tak unikl v noci z 15. na 16. prosince z hořícího pekla, které se zatím z nezjištěných příčin rozpoutalo v jeho obydlí. Přestože z domku a jeho vybavení téměř nic použitelného nezbylo, sám naštěstí vyvázl nezraněn poté, co se probudil u zapnuté hrající televize a dům byl už v jednom plamenu. Požár zcela zdemoloval střechu, vnitřní vybavení i přilehlé hospodářské stavení - stodolu. Hasičské jednotky ze Zábřehu, Šumperka, Uničova spolu s dalšími dobrovolnými hasiči z okolí oheň likvidovaly až do dalšího rána.

Popis zásahu a také fotogalerii HZS lze najít na následujícím odkazu.

Rozhodnutí o dalším postupu oprav závisí na vyjádření odborníků, hlavně statika. Pokud to ale jen trochu půjde, je pan Polášek rozhodnut si svůj dům hned v příštím roce opravit. S místem, se kterým je spjata podstatná část jeho života, se loučit nechce. I proto, že nemovitost nebyla pojištěna to však nebude mít vůbec jednoduché. Prozatím bydlí střídavě u dcery v Kamenné a v domku poblíž požářiště, ve kterém bydlí handicapovaný muž, kterému dělá pan Polášek opatrovníka. Obec Rohle poskytla panu Poláškovi okamžitou pomoc, zastupitelstvo schválilo mimořádný finanční příspěvek 50.000 Kč na akutní potřeby a nákupy.
Zároveň ve spolupráci s Charitou Zábřeh, která disponuje příslušným povolením Krajského úřadu Olomouckého kraje, vyhlásila veřejnou finanční sbírku na pomoc s obnovením obydlí i vnitřního vybavení. Lidé se tak mohou svobodně a solidárně podílet na odstranění následků tohoto neštěstí.

Přispět tedy lze:

• hotovostí předanou oproti zápisu do sběrací listiny (výhodnější pro vyšší finanční částky, bude vydáno potvrzení pro uplatnění odečtu z daní)
    • na Obecním úřadu v Rohli (příspěvky přijímá paní Helena Berková)
    • v recepci Charity Zábřeh, Žižkova 15, přízemí, otevřeno ve všední dny 7-16:30
  • do zapečetěné pokladničky (dar je pak považován za anonymní a potvrzení o něm nelze vystavit) umístěné:
    • na Obecním úřadu v Rohli
    • v místním obchodě potravin COOP - Jednota v Rohli
    • na zdravotnickém středisku v ROhli
    • na poště v ROhli
    • v recepci Charity Zábřeh, Žižkova 15, přízemí, otevřeno ve všední dny 7-16:30
  • bezhotovostně bankovním převodem na sbírkový účet č. 5577830001/5500 pod variabilním symbolem 15122015 (pokud potřebujete potvrzení, napište si o ně prosím na email: ucetni@charitazabreh.cz). Speciální transparentní účet je vedený u Raiffeisenbanky v Šumperku, každý z dárců si může svůj příspěvek zkontrolovat kliknutím na následující odkaz.

Společná sbírka potrvá v předpokladu až do 29. února 2016, následně bude její výtěžek předán panu Poláškovi.
Pokud nám chcete pomoci s propagací sbírky, můžete použít následující letáček.

Věříme, že takto těžká situace nenechá celou řadu lidí chladnými a rozhodnou se pomoci. Stačí okamžik a život se ubírá jiným směrem - vždyť neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a nikdy nevíme, kdy "zazvoní" i u nás. Naše podaná ruka je příslibem, že ani my nezůstaneme v budoucnu ve svém trápení sami.

Děkujeme za Vaši pomoc.

Charita